BoekCast: een kijkje achter de koptelefoons

We geven jullie graag een exclusief kijkje achter de schermen bij Boekcast! Lees snel verder om meer te weten te komen over de voorbereidingen en opnames van onze podcasts. Hoe maken we een Boekcast van begin tot eind?


De keuze is reuze
We beginnen bij het begin: het kiezen van een boek. Boekcast is een podcast over Young-Adultboeken dus uiteraard moet het boek binnen dit genre vallen. We proberen ons te verplaatsen in onze luisteraars. Wat willen zíj horen? Dit kan bijvoorbeeld een boek zijn dat net uit is gekomen. Luisteraars zijn dan aan het overwegen het boek te kopen, of hebben het recent gelezen en willen er graag een podcast over horen! Verder houden we altijd onze ogen en oren open voor Young-Adultboeken die opvallen in de media door lovende of juist zeer negatieve recensies.

“One more chapter”
Wanneer we het boek hebben gekozen, starten we met lezen! We lenen regelmatig boeken van de bibliotheek of krijgen ze opgestuurd van schrijvers of uitgeverijen. Tijdens het lezen hebben we het met elkaar vaak al over de dingen die ons opvallen.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nu is het tijd om de aflevering concreet voor te bereiden. We hebben een schema met alle onderdelen (zie foto). Sommige onderdelen, zoals de samenvatting en personages, komen voor in elke boekcast. Andere onderdelen zijn variabel, wij kiezen dan bepaalde onderdelen, afhankelijk van welke interessant zijn voor dat boek. Als we alle onderdelen hebben gekozen, bepalen we de volgorde: het script is dan klaar! Daarna zetten we een vooraankondiging op Instagram en Facebook en maken het boek bekend (soms met hints) op onze socials.

Ready to record?
Alle voorbereidingen zijn klaar dus het is tijd om de radiostudio in te duiken! Naast het script, houden we er tijdens de uitzending wat eigen aantekeningen bij, en natuurlijk kan het boek waar de podcast overgaat niet ontbreken. We regelen alle technische dingen in de studio, en daarna is het klaar om op te nemen! Tijdens de opnames gaat er altijd wel iets fout: we krijgen de slappe lach, er komt iemand binnen, of iemand heeft een black-out. Dat hoort er allemaal bij en gelukkig kunnen we dat in de volgende stap herstellen.

De eindmontage
Nadat de Boekcast is opgenomen en opgeslagen, maken we altijd een foto met het boek. Deze verschijnt later op de socials. Hierna is het tijd voor de eindmontage. We knippen en plakken de opname totdat het een fijn lopend geheel wordt. Daarna voegen we de muziekjes toe, die je hoort wanneer er een nieuw podcast-onderdeel instart. Als laatste zorgen we ervoor dat het geluid op hetzelfde niveau zit, zodat de één niet ineens veel harder praat dan de ander!

Tijd om online te gaan!

Wat gebeurt er als 'ie klaar is? Eerst zetten we de podcast via een programma op Spotify en zodra deze geüpload is kunnen we de link verspreiden via onze socials. Soms is het best even stressen om alles op tijd op Instagram en Facebook te zetten, maar het gaat vaak goed. Het hele proces is doorlopen, de podcast staat online, en wij zijn blij met de geboorte van een nieuwe Boekcast!


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom BoekCast? Volg ons op social media!